1.september 2012.
Bortimot 200 personer er samla i Onsøyhåggån i dag. Byneset historielag har laget friluftsteater, og det er forestillinga ” En høstdag i Onsøyhåggån” som spilles. Det er en hverdag på plassen som skildres. Eldste sønn, Anders skal reise til Amerika tidlig neste morgen, og det blir litt ekstra i den forbindelsen.
Det fine været og «Onsøyhåggån» slik den kan være en sommerdag, ble en flott «scene» for det vi ville vise fram. Åpninga med Gunhild og Jannicke på lur ble magisk slik at da Torger leste sin prolog, som satte oss tilbake til slutten av 1800-tallet, var publikum rett inn i handlinga.
Potetene, som Bjørn Haug og Torger hadde satt i jorda slutten av mai, ble tatt opp med grev. De fleste i familien var med på det. Etterpå var det vassgraut og spekesild.
Senere på dagen ble det sliping av sausaksa, klipping av sau, karding, spinning og vasking av klær. Bestemor karda ull. Karen hadde med seg rokk som hun spant på. Torger stilte med sau og to lam. Sauen som han skulle klippe, hadde nesten like mye ull da han slutta som da han starta klippinga. Han og Ingebrigt ble ikke enige om hvorfor.
Vaskinga av klær nådde sitt høydepunkt da mor hengte opp ei godt brukt langunderbukse. Far mente kvinnfolka hadde vaska for dårlig, men mor mente han kunne ha skifta litt oftere.
Det brukt mye av redskapen som fins i Onsøyhåggån.
Om kvelden kom det gjester til plassen. Her var kjæresten til Anders med. Flere av gjestene hadde med instrumenter. Torill spilte fiolin og Kristian spilte kontrabass. Kjæresten til Anders, Ane spilte klarinett. Far og bestefar henholdsvis torader og fiolin. Det ble både musikk og dans. Etterpå drakk de kaffe og spiste gode kaker som Tora hadde med seg.
I løpet av natta ble bestefar nødd. En rask tur bak låven gjorde tingen.
Tidlig neste morgenen var foreldrene og besteforeldrene oppe for å ta farvel med Anders. Det ble mange gripende stunder i den forbindelsen. Ane kom i siste øyeblikk og fikk tatt tåredryppende avskjed.
Det var felespill flere ganger under forestillinga, og det gjorde mye for stemninga, og bandt sammen scenene.
Vi brukte Onsøyhåggån til forberedelser: 21.mai, 9.juni, 13.-, 20.-, 25.-, 29. og 31.august.
Til slutt vil vi,som var medvirkende, takke for at vi fikk bruke plassen til vårt friluftsteater. Tror jeg kan si at alle var svært fornøyde.
Ingegjerd Opland
Under er navnet på alle medvirkende:
Familien på plassen
Far Ingebrigt: Anders Håbjørg
Mor Serine: Gunhild Onsøyen Johansen
Barn
Anders : Marius Risstad
Jakob: Edvard Støland
Marit: Camilla Hangerhagen Stenstad
Randi: Veronica Opland
Anna Kristin Onsøyen Johansen og Vilde Risstad Solli
Bestemor: Elly Marri Aasegg
Bestefar: Knut Olav Aasegg
Gjester og naboer
Ane, Anders` kjæreste: Ingrid Hove
Prolog/ Saueklipper: Torger Onsøyen
Spinnerske Karen: Renate Brun
Fiolin: Torill Aasegg
Kontrabass: Kristian Vikan
Naboer: Tora Rømo, Vibeke Rømo, Emilie(barn) og Martin Solli
Ane spilte klarinett, far spilte torader og bestefar fiolin
Lur: Jannicke Rikstad Jacobsen og Gunhild Onsøyen Johansen
Lyd: Sigurd Ellingsen.
Regi: Roar Wik
Ide og Manus: Ingegjerd Opland
Etter forestillinga redgjorde leder i historielaget, Torger Onsøyen for bakgrunn og arbeidet med oppsettinga. Det var jo første gang historielaget prøvet seg på noe sånt.
Han minnet også om bygdeboka om husmannsplasser og utvandring fra Byneset som blir lansert 2. november 2012. Forfatter: Arne Håbjørg.
To gamle spann ble satt ut. Der kunne folk gi penger til historielaget.
Styret i historielaget hadde bakt gode kaker. Disse ble solgt sammen med kaffe, saft og pølser.
Folk koste seg i godværet, og lovprisinga av dagen ville ingen ende ta.